dilluns, 20 de desembre del 2010

Mates 4ESO: Deures

Uns quants exercicis per fer un repàs. Cliqueu per descarregar

Deures de Mates: 3rESO

Unes quantes equacions per deures. Cliqueu per descarregar

dijous, 16 de desembre del 2010

Factorització de polinomis - 4tESO

Cliqueu i descarregueu el full de càlcul que us permetrà factoritzar polinomis amb facilitat.
També podeu descarregar el full d'exercicis.

dijous, 25 de novembre del 2010

Tercer ESO: Aparell digestiu




Cliqueu i podreu descarregar el powerpoint que han preparat les "mestres" de la classe. Felicitats Aroa, Maria i Carlota!!



dijous, 15 de juliol del 2010

FINAL DE CURS A ILLA FANTASIA



Per finalitzar el curs de manera conjunta i lúdica, els professors van organitzar una sortida a Illa Fantasia per als alumnes de 1r, 2n i 3r d'ESO.
Érem moltes escoles gaudint d'un dia molt assolellat, però amb un vent massa fred que quan sortíem de l'aigua, calia abrigar-nos amb la tovallola.
Va ser una dia diferent i ens ho vam passar molt bé baixant pels tobogans i fent noves amistats.

JOCS FLORALS A LA RESIDÈNCIA LAIA


El dia 27 d'abril vam anar a la residència Laia a recollir els premis als nostres escrits sobre els avis que vam presentar als Jocs Florals que organitzava.

Quan vam entrar ja vam sentir aquella presència dels avis i àvies. L'emoció que sentíem per saber els guanyadors era present a les nostres cares. Estàvem nerviosos a l'hora de sortir a recollir el premi i llegir-lo davant de tothom.

Ens van donar un diploma i uns regals fets a mà per les àvies.

Després d'haver recollit els premis ens van convidar a un deliciós berenar.

Alguns alumnes es van trobar amb familiars. Tots van ser molt amables amb nosaltres. Va ser una experiència inoblidable.


Cristina Limas i Andrea Linares (1r ESO)

dijous, 3 de juny del 2010

LA MARATÓ DE TV3



Com cada curs els alumnes de tota l’ESO participen de l’activitat que ofereix La Marató de TV3 a les escoles. Enguany, el dia 23 de novembre ens ha visitat el senyor Enric Fericgla, que es treballa amb serveis mèdics a diferents empreses.
El lema d’enguany és “Vull saber contra què lluito”, fa referencia a un grup de malalties anomenades minoritàries .Cada curs va asistir a la conferencia que anava acompanyada d’un visionat de dvd amb explicacions del tema i una gravació amb testimonis de persones que pateixen aquestes malalties, com afecten a nivell personal, en l’àmbit familiar, i les conseqüències que sorgeixen del fet de no haver trobat una cura específica.
L’objectiu és conscienciar al públic en general que amb una petita aportació económica podem ajudar a tirar endavant aquestes investigacions.
La Marató 2009 va dur a terme una potent i necessària acció de sensibilització i divulgació sobre un grup de patologies poc conegudes i visibles, i sovint oblidades: les malalties minoritàries. Així mateix, els fons obtinguts en aquella edició del programa permetran una important injecció de recursos econòmics a la recerca biomèdica, que contribuirà a avançar en la prevenció, diagnòstic, pronòstic i tractament dels afectats.
Les malalties minoritàries, també conegudes com malalties rares o poc freqüents, són un grup de patologies ampli i molt divers que pel seu elevat nombre –més de 7.000– i baixa incidència –cadascuna d’elles afecta 1 persona per cada 2.000 habitants– resulten unes grans desconegudes.
Si bé el nombre d'afectats per cada malaltia minoritària és baix, el conjunt de malalts de totes les patologies suposa un grup nombrós: només a Catalunya hi ha 400.000 persones afectades, les mateixes que pateixen diabetis. Es tracta, per tant, d’una gran minoria.

dimecres, 2 de juny del 2010

3r i 4t d'ESO VISITEM EL MUSEU PICASSO


El dimarts 15 de desembre el segon cicle de l’ESO vam anar a visitar el Museu Picasso a Barcelona, una sortida cultural que éstà programada dins l’àrea de Visual i Plàtica. Amb un treball previ fet a l’aula, vam poder gaudir de l’explicació de la guía sobre els continguts de la relació de Picasso amb París i Barcelona.
Vam situar la figura de Picasso en relació a Barcelona, incidint sobretot en el període de formació que té lloc a la ciutat, identificant els espais d’aquesta que foren testimonis de la seva estada a Barcelona.
Ens va explicar també l’aprenentatge que rep Picasso a La Llotja, tot comparant les obres realitzades en el context acadèmic respecte de les que l’artista realitza fora d’aquest àmbit.
L’explicació va seguir amb la influència dels Quatre Gats en la seva obra, i per últim vam situar l’origen del Museu Picasso i el paper que hi va jugar Jaume Sabatés, secretari personal de Picasso, i la propia família de l’artista.

EDUCACIÓ VIÀRIA PREVENCIÓ I CIVISME



















EDUCACIÓ VIÀRIA PREVENCIÓ I CIVISME. Dins la programació de salut del curs de segon d’eso, està incloses una sèrie d’activitats d’educació viària destinades als alumnes de 2n ESO. Ho hem treballat la segona quinzena de noviembre. És una activitat-taller que porta per títol EL CICLOMOTOR. En primer lloc cal fer una treballs previs a l’aula: per grups vam treballar les diferències entre ciclomotor i motocicleta, les parts del vehicle, vam fer un treball a l’ordinador sobre els diferents tipus de senyals, vam veure un vídeo on una conductora feia un seguit d’mprudències intuint el mal final, i per últim vam recollir tot el que havíem fet en un mural que vam presentar a la comisaria de policía per acabar l’activitat. En Manel i la Pepi que ens va acompanyar amb l’activitat final ens va fer prendre consciencia de lo important que és tenir en compte els riscs que tenim al voltant, els que podem ocasionar nosaltres i un munt de conceptes sobre els tres principis del trànsit.
HONDA INSTITUT DE SEGURETAT 4T ESO
Dins del programa d’educació viària, s’ofereix als centres educatius de visitar el HIS, l’Honda Institut de Seguretat. El alumnes de 4t vam visitar-lo a Santa Perpètua de Mogoda; un equip de monitors ens va dividir en dos grups que alternament vam fer vàries activitats: una clase teórica sobre el programa de seguretat Honda, després vam anar al circuit a pujar a les motos i per últim va manar als simuladors.
El HIS és un centre de formació de motoristes que ofereix un complet programa de cursos de conducció per tota mena d’usuaris, basat en tècniques de conducció defensiva i en tecnologies avançades, com els exclusius Simuladors de Conducció d’Honda. Amb una superficie de més de 25.000 m2, el HIS és tot un referent internacional en materia de formació.
La gestió del HIS és a càrrec de monitors experimentats de l’Honda Escola de Conducció, una entitat pionera en la formació de motoristes creada l’any 1992.
Si voleu visitar la web www.seguridad-honda.com, hi trobareu el programa de cursos des de nens de 6 a 11 anys fins a formació per professionals.

PREVENCIÓ EN EL CONSUM D'ALCOHOL

ALCOHOL I SOCIETAT


Aquest és el nom de la fundació que cada any visita la nostra escola per oferir i portar a terme un seguit d’activitats destinades a 1r i 3r d’ESO en l’àmbit de la prevenció del consum d’alcohol en adolescents. El dia 9 de novembre, ens va fer la conferencia la Marta Vilella. Ens ha repartit uns llibrets amb força informació que ens van permetre seguir la xerrada. Primerament vam parlar de les edats de l’alcohol, des del temps dels romans fins a l’actualitat. Vam parlar del perquè els joves beuen, quin és el procés de l’alcohol dins del nostre cos, les conseqüències dels abusos, de com ho toleren els homes en diferencia de les dones, etc… I les conclusions que en vam treure van ser contundents, ja que és molt perillós que bebem quan el nostre cos està en ple creixement. I les conseqüències poden ser desastroses.

dilluns, 31 de maig del 2010

Un gran dia ple d'esport





El dijous 20 de maig com ja sabeu, els alumnes de l'ESO vam anar a la platja a gaudir d'un dia ple d'esport. Teníem planejat fer 3 activitats diferents: caiac,vela i windsurf, encara que al final no ho vam poder fer tot, com no teníem temps suficient vam decidir cancel·lar el windsurf, però tot i així ens ho vam passar perfectament. A les 10 vam arribar al port de Mataró, ens van dividir en dos grups i mentre els alumnes de 1er i 4rt anaven en vela, 2n i 3er feien una xerrada amb un monitor de l'Escola de Vela de Mataró on ens explicaven diferents coses necessàries per navegar. Tot seguit els alumnes de 2n i 3er van anar a fer vela mentre que els que havien tornat de fer vela feien la mateixa xerrada que nosaltres i descansaven una miqueta abans de posar-nos un altre cop en marxa. La nostra experiència amb la vela va ser fantàstica, tots vam gaudir molt. Els alumnes de 2n i 3er van experimentar com de freda estava l'aigua, van aconseguir que el monitor que els portava confies en ells i els deixes llençar-se a l'aigua. Després d'això vam anar tots cap a la platja per preparar-nos per fer caiac. El ordre va ser diferent van agafar a 20 persones, els hi van explicar com sabia de remar i de dos en dos van començar a pujar als caiacs. Els professors i els demés alumnes dinaven per després poder fer l'activitat. Quan ja estàvem en el caiac havien d'anar de boia en boia sense passar-nos. Mentre uns feien l'activitat del caiac els altres podien banyar-se sempre i quan respectessin les normes i estiguessin sota la vigilància del professorat. Va ser un dia esgotador, però va valer la pena, perquè desprès de tot aquest esforç vam poder descansar dues hores prenent el sol, jugant, i sobretot compartint grans rialles amb els nostres companys d'escola. En definitiva aquesta excursió ens ha demostrat part del que és treball en equip al haver de treballar junts i coordinar-nos per poder seguir endavant. Va ser un gran dia, amb un gran sol i sobretot una molt bona companyia.


diumenge, 30 de maig del 2010

Exposicions de ciències naturals

Durant aquest tercer trimestre, els alumnes de primer i segon de l'ESO han estat exposant un seguit de treballs que han hagut d'elaborar buscant informació sobre diferents éssers vius. D'aquesta manera tots els alumnes han pogut conèixer des del funcionament de la reproducció del girasol fins a les diferències que hi ha entre els mamífers i les aus o la gran diversitat d'insectes que tenim al nostre planeta.

divendres, 7 de maig del 2010

LECTURA LITERÀRIA






El dia 21 d'abril dins dels actes de Sant Jordi, els alumnes de 3r d'ESO van participar en la lectura pública a la plaça Santa Anna de textos de Joan Maragall i Salvador Espriu.

Textos llegits:

ODA A ESPANYA--JOAN MARAGALL

Una oda acostuma a ser un poema destinat a lloar o alabar algú. Aquesta Oda a Espanya, però, transmet un missatge de dolor. Del port de Barcelona no han parat de sortir vaixells plens de soldadets joves i inexperts que no van a fer desfilades. Van a la guerra, a defensar l’honor d’una província, Cuba, que s’ha rebel·lat contra la mare Espanya. Això sí, amb l’ajuda de l’oncle Sam, els Estats Units. Què faran els nostres soldats amb sabates de cartró, sense armes ni experiència? Morir com mosques lluitant en batalles perdudes abans de començar. Ja ho diu l’havanera varen morir a coberta/varen morir al peu del canó…

Tant aquesta Oda a Espanya com el poema següent, Assaig de càntic al temple, han estat adaptats pel nostre professor per ajudar-nos a llegir poesia, sempre tan difícil d’interpretar.


Escolta, Espanya, la veu d’un fill
Que et parla en llengua no castellana;
Parlo en la llengua que m’ha donat
La terra aspra.
En ’questa llengua pocs t’han parlat;
En l’altra, massa.

Jo vull parlar-te molt altrament.
Per què vessar tanta sang inútil?
Dins de les venes vida és la sang:
Vida pels d’ara i pels que vindran.
Vessada és morta.

Jo he vist els barcos marxar replens
Dels fills que duies a que morissin.
Somrients marxaven cap a l’atzar.
I tu cantaves vora del mar
Com una boja.

On són els barcos? On són els fills?
Pregunta-ho al Ponent i a l’ona brava.
Tot ho perderes: no tens ningú.
Espanya, Espanya, retorna en tu,
Arrenca el plor de mare!

On ets, Espanya? No et veig enlloc.
No sents la meva veu atronadora?
No entens aquesta llengua que et parla entre perills?
Has desaprès d’entendre an els teus fills?Adéu, Espanya!

SALVADOR ESPRIU

Salvador Espriu va ser poeta seriós per a una època grisa i trista. Hi ha hagut una guerra, novament, una guerra entre germans. Els que no han mort han hagut de marxar o de conformar-se amb una terra que no agrada a ningú. Un país, com diu en el poema que llegirem ara “covard”, “vell”, “salvatge”. Un poema que es converteix en un càntic per ser recitat en un temple.

Per contra, Joan Oliver va viure la mateixa època però es caracteritza per la ironia. Si el que veus no t’agrada, enriu-te’n. Per això fa una paròdia del poema d’Espriu i diu gairebé el mateix. Només que al revés. Per cert, un plagi és una còpia descarada. I es fa a la taverna, entre gerres de cervesa i tapes.

ASSAIG DE CÀNTIC EN EL TEMPLE/ASSAIG DE PLAGI A LA TAVERNA

Oh, que cansat estic de la meva covarda,
Vella, tan salvatge terra,
I com m’agradaria d’allunyar-me’n
Nord enllà, on diuen que la gent és neta,
I noble, culta, rica, lliure,
Desvetllada i feliç.

Oh, que avingut estic amb la meva petita,
Esclava, poc sortosa terra,
I que poc que m’agradaria d’allunyar-me’n
Sud avall, on sembla que la gent és bruta,
I pobra, mandrosa, inculta, poc seriosa.

Aleshores al temple,
Els germans dirien criticant:
“L’home que marxa de casa seva
És com l’ocell que marxa del niu”,
Mentre jo, ja ben lluny, em riuria
De l’antiga saviesa
D’aquest meu àrid poble.

Aleshores a la taverna nova,
Els companys dirien fotent-se’n:
“S’ha de ser idiota
Per picar un ham sense esquer”,
Mentre jo, encara a prop,
Pensaria en tot el que té de bo
Aquest meu tossut poble.

CONCURS FOTOGRÀFIC DE MONUMENTS






El passat 25 d'abril els alumnes de primer i segon de l'ESO vam anar d'excursió per participar en el concurs de fotografia que organitza el museu d'Història de Catalunya. El monestir fotografiat va ser el de Sant Cugat del Vallès. Sort que la professora Elisabet abans ens va donar unes explicacions tècniques que vam poder aplicar a les nostres captures fotogràfiques.

Us en mostrem una de primer i una de segon.

Apunts de socials - 3 ESO

Cliqueu i descarreguel els apunts: Indústria

dimecres, 5 de maig del 2010

Picalletres 3r ESO


Sabeu lletrejar "apacible"? I "denominar"? Doncs aleshores podríeu participar al concurs de la televisió comarcal "Picalletres". Però difícilment superaríeu els nostres Marc, Valeria i Carla de 3r d'ESO. Uns veritables cracks de l'ortografia i també de la lectura. Properament se us comunicarà la data i l'hora d'emissió del concurs. I recordeu que llegir ens fa més lliures!

Socials 4 ESO

Cliqueu i descarregueu els apunts de:
Catalunya i Espanya
Guerra Freda

dilluns, 11 de gener del 2010

VISITA A BARCINO














El passat 15 de desembre, els alumnes de 1r i 2n d’ESO, vam anar d’excursió al Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona.
Com que el museu es troba a la plaça del Rei primer ens van ensenyar els edificis més importants que donen en aquesta plaça: el Palau del rei, el Palau del lloctinent, l’església de Santa Ágata i la casa d’una família rica.
A continuació vam baixar al subsòl, amb ascensor, on hi havia l’antiga “Colònia Iulia Augusta Faventia Paterna Bàrcino”, excavada sota la ciutat gòtica.
Hi havia una maqueta d’una domus amb totes les seves dependències i vam poder veure com vivia una família rica a Bàrcino. Seguint el recorregut pel museu vam veure un tros de muralla, una bugaderia, una salaó de peix amb la fabricació del famós garum (salsa feta amb les restes del peix) i una bodega on es feia vi i es guardava en dòlies.
La tercera part de la visita era fer un recorregut pel que era l’antiga ciutat romana. Vam veure el que es creu que deuria ser el fòrum (plaça Sant Jaume), el cardo Màximus (carrer de Ferran) i el Decumanus (baixada de la Llibreria), trossos de muralla amb les seves torres quadrades, les portes de la muralla amb les torres circulars, part de l’aqüeducte... També vam visitar un pati d’un palau medieval on hi havia quatre columnes del temple dedicat a August.
La visita ha sigut interessant perquè hem vist coses de Barcelona que no sabíem que existien i hem après sobre els orígens de Barcelona.