divendres, 19 de desembre del 2008

La riera de Vallcàrquera






















Molt sovint quan volem trobar paisatges de muntanya, la nostra referència sempre és el Pirineu. Però tenim oblidada la Catalunya del pre-litoral i la Catalunya Central. Molt a prop de casa hi ha molts llocs per descobrir. Els alumnes d'ESO n'hem descobert un de sorprenent: la Riera de Vallcàrquera.

Vam arribar amb l'autobus fins l'estació del Figaró. Vam esmorçar i ens vam pelar de fred. Ja pensàvem que passariem un dia difícil per l'aire gelat que circulava. Però a mesura que ens vam endinsar en la Vall lateral de Vallcàrquera, el fred va minvar i abrigats vam estar prou bé.

Acompanyats de guies del Parc natural, vam conèixer els diferents paisatges del Montseny: castanyers, vernedes, alzinars i també l'activitat econòmica que antigament s'hi duia a terme: carboners, llenyataires, ramaders, etc...

Vam analitzar la qualitat biològica de la riera tot buscant microinvertebrats: sangoneres, efímeres, larves de líbelula. Va resultar que la qualitat de la riera era 9-10. Excel.lent!. Després de dinar vàrem tenir una estona de lleure i vam retornar cap a casa. Gairebé vam estar caminant cinc hores!!!